Skip to main content

Zorg in Natura

26/04/2017

Bij financiering op basis van ZIN regelt en betaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de thuiszorgorganisatie rechtstreeks. U krijgt bij ZIN niet zelf een budget en u kunt de door u gewenste thuiszorgorganisatie niet altijd zelf kiezen. Dit hangt af of de door u gewenste thuiszorgorganisatie contractafspraken heeft gemaakt met de financierder, zoals bijvoorbeeld bij de zorgverzekeraars.

Indien u ZIN ontvangt krijgt u vaak minder zorguren dan wanneer u dit zou inkopen via een PGB. Dit heeft te maken met de uurtarieven die worden gerekend bij ZIN en de uurtarieven die u kunt inkopen wanneer u het zelf regelt via het PGB. Bij Optimaal Zorg leveren wij zowel thuiszorg op basis van ZIN als via een PGB.

Verschil ZIN en PGB

Bij ZIN wordt de financiering en administratie met de thuiszorgorganisatie rechtstreeks geregeld door de financierder. U hoeft bij ZIN dan ook geen eigen administratie te voeren. U kunt, wanneer u ZIN ontvangt, dit om laten zetten in PGB waardoor u mogelijk meer uren zorg kunt inkopen. Bij PGB wordt u zelf budgethouder en kunt u zelf zorg inkopen.

Omzetten Zorg in Natura naar PGB

Het omzetten van ZIN naar PGB kunt u regelen met de instantie die verantwoordelijk is voor de indicatie van uw zorg. Onze wijkzorgconsulent kan u uitvoerig informeren over hoe u deze omzetting kunt realiseren.

Indicatie

Om in aanmerking te komen voor ZIN moet er een indicatie zijn gesteld.

  • Voor zorg vanuit de ZorgVerzekeraars Wet (ZVW) kan de wijkverpleegkundige deze indicatie stellen.
  • Voor zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) wordt de indicatie gesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
  • Voor zorg vanuit de Wet Maatschappelijk Ondernemen (WMO) wordt de indicatie gesteld door het wijkteam van uw gemeente. Hiervoor kunt u terecht bij het zorgloket van uw gemeente.

Eigen bijdrage

Vanuit de overheid kan er een eigen bijdrage worden gerekend. Dit is van toepassing bij ZIN vanuit de Wet Langdurige Zorg (ZVW) en ZIN vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In het geval van ZIN vanuit de ZVW hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van u en uw eventuele partner. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en incasseert de eigen bijdrage.

Meer informatie over ZIN?

Wilt u meer weten over ZIN? Dan kunt ons altijd bellen of mailen voor meer informatie op 06-12221137 of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.