Skip to main content

Goede voornemens

31/12/2023

Door Tjitske Weersma, zzp-er in de zorg bij Optimaal Zorg

Ook met z’n bijna 90 jaar kijkt meneer Jan nog steeds naar de toekomst. “Sinds mijn pensioen maakte ik 5 jarenplannen voor dingen die ik in die tijd wilde doen en bereiken. Dat doe ik natuurlijk niet meer”, zegt hij. “Sinds een jaar of tien leef ik meer bij de dag. Maar ik heb nog steeds ieder jaar goede voornemens, ook al zijn die de laatste jaren altijd dezelfde. Zo ook voor 2024: ik wil gezond blijven. Van lijf en geest”. 

Elk nieuw jaar is een kans voor persoonlijke groei en positieve veranderingen. Ook oudere mensen hebben hoopvolle verwachtingen en goede voornemens voor het komende jaar en meneer Jan is daarvan het levende voorbeeld. Zijn focus licht al jaren op het behoud van zijn fysieke en mentale gezondheid. “Ik besef dat ik wat dat betreft niet alles in eigen hand heb, want we weten allemaal dat ouderdom met gebreken komt. Maar ik wil er van mijn kant alles aan doen om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven”, zegt hij. 

Daar doet hij dan ook van alles voor. Meneer Jan maakt iedere dag een lange wandeling van 4 kilometer! “Los van dat het goed is voor het lijf, is het ook fijn dat ik veel bekenden tegen kom om een praatje mee te maken. Ik vind het heerlijk, ook al gaat het allemaal niet meer heel snel”. En zijn wandeling sluit hij steevast af met een ‘kopje koffie en een kletsje’ in het nabijgelegen buurthuis. “Daar zijn altijd mensen, is het gezellig en staat de koffie klaar. Echt fijn, want zo spreek ik iedere dag mensen en heb ik geen last van eenzaamheid”. 

Voor het opstaan en voor het slapen gaan doet meneer Jan ook rek- en strekoefeningen. “Die zijn heel bescheiden hoor, maar toch denk ik dat het wel helpt om mezelf fit en soepel te houden”. En als je hem ziet lopen, zie je aan zijn soepele tred dat hij gelijk heeft met die veronderstelling. 

Ook eet hij gezond en maakt hij iedere dag een kruiswoordpuzzel en een cryptogram. “Dat zie ik als hersengymnastiek en dat moet haast wel helpen om de geest goed te houden. Bovendien vind ik het gewoon leuk om te doen. Het is fijn om te merken dat ik nog steeds beter word in beide”. 

Meneer Jan volgt ook het nieuws, omdat hij ‘bij wil blijven’ en ‘mee wil kunnen praten’. “Als ik iets hoor waar ik niets vanaf weet wil ik er meer over weten en zoek ik het op met mijn iPad, die ik tijdens corona van m’n kinderen kreeg". Zijn kleinzoon heeft uitgelegd hoe die werkt en nu kan meneer niet meer zonder. Wat een geweldig apparaat”. Over het nieuws van deze dagen is hij minder te spreken. “Het gaat niet goed met de wereld. We maken er met z’n allen een potje van. Droevig hoor”. 

Voor velen in zijn omgeving is meneer Jan een inspiratie omdat hij positief in het leven staat, bij de dag leeft en met z’n tijd meegaat. Zijn goede voornemens voor 2024, met de focus op fysieke en mentale gezondheid, toont zijn vastberadenheid om het beste uit het leven en nieuwe jaar te halen. Door te werken aan zijn fysieke fitheid, een gezonde levensstijl te omarmen en mentaal actief te blijven, creëert meneer Jan een betere kwaliteit van leven. 

Met de steun en aanmoediging van zijn naasten en gemeenschapsinitiatieven wordt het mogelijk om zijn voornemens te realiseren. Zo kan hij floreren in het komende jaar. Laten we meneer Jan en alle andere oude mensen omringen met zorg, aandacht en liefde op hun reis door het laatste deel van hun leven. 

Meneer Jan, ik wens u een heel mooi 2024 en ik kijk er naar uit om u geregeld tegen te komen tijdens uw dagelijkse wandeling en mijn rondje met mijn hond.