Skip to main content

Raar

26/01/2024

Door Tjitske Weersma, zzp’er in de zorg bij Optimaal Zorg

Opa Hendrik. Zo staat hij simpelweg bekend in de buurt. Een oudere man van begin 80, die een zekere leeftijdsloosheid uitstraalt. Hij lijkt jonger dan hij is. Hij geniet al bijna 20 jaar van zijn pensioen, dat na een lang en druk werkzaam leven een tijd van rust en ontspanning zou brengen. Maar die vlieger gaat bij Opa Hendrik niet helemaal op. Hij is overduidelijk geen gewone, gemiddelde of standaard gepensioneerde, zo die al bestaat. Deze man heeft een prettig druk leven en is altijd bezig. Hij heeft zijn pensioen omgetoverd tot een – zeker voor zijn leeftijd – tamelijk wilde rit vol liefde, plezier, actie en avonturen. 

Net als veel leeftijdgenoten doet Opa Hendrik alle dingen die door de bank heen worden gezien als ‘normaal’ voor de leeftijd en levensfase waarin hij zit: hij leest, ontvangt en gaat op bezoek bij familie en vrienden, wandelt veel, maakt kruiswoordpuzzels en uitstapjes. Het bijzondere van Opa Hendrik is dat het daar niet bij blijft. Hij doet nog veel meer en dan vooral dingen die juist als niet passend bij zijn leeftijd te boek staan. 

Als je een blik werpt in de agenda van Opa Hendrik, vraag je je af of hij ooit het woord 'rustig aan doen' heeft opgezocht in het woordenboek. Er is geen witte bladzijde te vinden. Naast de alledaagse zaken helpt hij verschillende mensen met allerlei klusjes in en om het huis, maar zie je ook dingen als winterzwemmen en wielrennen. Verder zit hij op salsa les, gaat hij naar karaoke-avonden en maakt hij actieve reizen buiten de gebaande paden. Hij doet het allemaal. Zijn agenda staat haaks op wat velen zien als rustig en relaxed de oude dag genieten, bij voorkeur van achter de geraniums. 

Achter de lachende façade van Opa Hendrik schuilt een echte heer, met een groot gevoel voor humor en niet zonder de nodige zelfspot. “Als ik ga, ga ik. Dan mogen ze op mijn steen zetten: ‘Deze man heeft echt geleefd!’ Dat zou ik mooi vinden”.  

Terwijl hij van de ene activiteit naar het volgende bezoek gaat, vraagt hij zich soms hardop af of "dit nu echt het pensioen is waar iedereen het altijd over had” toen hij nog werkte. Met een knipoog en een schaterlach brengt Opa Hendrik menigeen aan het twijfelen over het idee van een rustig pensioen en nodigt hij ons uit om echt te genieten van het leven. ‘Pluk de dag’ is dan ook zijn motto. 

Te midden van al zijn avonturen hamert Opa Hendrik wel altijd op veiligheid. Terwijl hij, met helm op, op zijn racefiets stapt, benadrukt hij het belang van evenwicht - niet alleen in de fysieke zin, maar ook in het leven als geheel. Hij herinnert ons eraan om voorzichtig om te gaan met mens, dier, natuur en klimaat. En om onze levens vooral met een gezond verstand te leiden. “Maar laat je niet leiden door wat anderen vinden. Kies je eigen weg. Maak je eigen keuzes. In het ergste geval vinden ze je raar. Raar is volgens mij goed!”. 

En precies daarom is het altijd leuk om een praatje te maken met Opa Hendrik als je hem tegenkomt. Want dan kan je even meegenieten van de avonturen van deze vrolijke, ondernemende en energieke oude heer. Zijn humoristische en licht cynische kijk op het idee van een ontspannen pensioen en zijn ‘wilde’ levensstijl breekt met de normen van wat we verwachten van iemand van zijn leeftijd. Hij is het vleesgeworden bewijs dat het leven nooit saai hoeft te zijn, maar eerder een uitnodiging is om de grenzen op te zoeken en volop te genieten van elk moment.

Opa Hendrik geeft zelf het goede voorbeeld: leef je leven zonder terughoudendheid, omarm het onverwachte, lach, heb lief en leef gewoon op jouw manier. Go Opa Hendrik! Zo oud worden, dat gun ik iedereen.