Skip to main content

Zwemmen

17/03/2023

Tijdens mijn wekelijkse bezoekje aan het plaatselijke zwembad trek ik doorgaans rustig mijn baantjes, let niet echt op mijn omgeving en doe gewoon mijn zelf opgelegde training. Na een kilometer zwemmen ga ik weer aan land en vervolg mijn dag. 

Onlangs liep het anders dan anders. Ik was op de terugweg van mijn eerste baantje toen ik een ouder paar zag staan op de rand van het zwembad. Zij had zo’n prachtige ouderwetse badmuts op met van die ribbeltjes en grote roze en gele bloemen erop. Hij droeg een ietwat te grote boxerzwembroek, met een voor zijn leeftijd net iets te hippe print.  

Ze staan hand in hand op de rand van de naastgelegen babbelbaan. Beiden houden met hun andere hand hun neus dicht. Vervolgens klinkt het 1, 2, 3 en plons. Ze komen boven en zwemmen met een rustige, maar gestage slag in mijn richting.  

Het was zo lief om te zien. Ik moest ervan glimlachen. Toen we elkaar passeerden, kon ik het niet nalaten hallo te zeggen. Vanaf dat moment ging dat iedere passage zo. En dat was geregeld, want ik ging een stuk sneller dan zij. 

Na afloop bestelde ik een kopje thee in het restaurant. Ik zocht een tafeltje, maar het was druk en zat vol. Een ouder paar vlakbij zei, dat ik wel bij hen mocht aanschuiven en dat heb ik gedaan. Eenmaal zittend, vroeg mevrouw of ik hen niet herkende? Het duurde even voor het kwartje viel: dat we elkaar eerder die ochtend al tig keer hadden begroet tijdens het baantjes zwemmen. “Ik had u niet herkent zonder die prachtige badmuts en in uw gewone kleren’, zei ik.  

Het was het begin van een leuk gesprek. Meneer en mevrouw bleken liefst 91 en 93 jaar oud. “We zijn getrouwd toen we 17 en 19 waren”, vertelt hij. “En wij zwemmen al ons hele huwelijk 1 of 2 keer per week samen. Het houdt ons fit en gezond. Al gaat het tegenwoordig wel veel langzamer als vroeger”. 

Mevrouw vertelt ook dat fit- en gezondheid niet de enige voordelen zijn van hun wekelijkse zwempartijen. “Het helpt ons ook om eventuele meningsverschillen tijdig op te lossen. Want als je samen gaat zwemmen moet je namelijk geen gedoe hebben. Anders kom je misschien nog in de verleiding om de ander te verzuipen”, zegt ze met een brede glimlach en een knipoog naar manlief. Hij lacht er hartelijk om en beaamt het gezegde: “Nou inderdaad, onze zwemmerij is het geheim van ons lange en gelukkige huwelijk. En oh ja, een beetje humor en veel houden van helpen natuurlijk ook”. 
❤️️

#zorg #zorgblog #pgb #pgbzorg #optimaalzorg